piątek, 8 lutego 2013

Leczo czyli kolory na stole :-)



Za oknem śnieg i zimno,a jak zimno to chce się jeść.
Na zimny piątkowy obiad polecam leczo.
Danie jednogarnkowe, proste w wykonaniu, smaczne i sycące :-)
Mój przepis jest taki:
cebulka-3 szt. małe lub 2 duże
czosnek 4-5 ząbków
masło 10 dag
papryka czerwona 1 bardzo duża lub 2 mniejsze
papryka żółta 1 bardzo duża lub 2 mniejsze
papryka zielona 1 bardzo duża lub 2 mniejsze
kiełbaska toruńska 2 duże kawałki
pomidory 6-7 szt.
pieczarki 30 dag
cukinia 1-2 sztuki
przyprawy: bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz, przyprawa włoska

Ilość składników zależy od ilości osób na obiedzie, ja podaje proporcje dla 5 biesiadników.

Przygotowanie:
cebulkę drobno pokroić podsmażyć na masełku-można ciepłej wody dodawać, żeby się nie przypalała. Jak się cebulka podsmaży dodajemy wyciśnięty czosnek.
Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojoną kiełbasę. 
Mieszamy i dusimy :-)
Pomidory sparzmy i obieramy ze skóry, kroimy na kawałki dorzucamy do garnka, dalej dusimy.
Dodajemy przyprawy - nie podam proporcji, bo zawsze jakoś tak na wyczucie doprawiam.
Dokładamy pokrojone pieczarki.
Dusimy 10 minut i dokładamy pokrojoną cukinię, mieszamy i jeszcze 15 min dusimy.
W sumie całość gotowania ok 60 min.
Rozlewamy do miseczek i gotowe :-))

Smacznego.




  
polecam z chlebkiem :-)



2 komentarze:

  1. Miałem przyjemność degustować tą potrawę i naprawdę była super w smaku,dekoracyjne wykonanie i estetycznie podane;
    Polecam; Miecio

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i kolorowo :) Chłopak mój lubi takie konkretne dania :) Zapraszam też na mój blog o leczo :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarz :-)
Jeśli podoba Ci się na blogu zapraszamy do obserwacji.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis