Przyznaję się, że z ciastami czy bułeczkami drożdżowymi dopiero debiutuję, ale muszę przyznać nie skromnie, że jest to udany debiut :-)
Rabarbar polubiłam dopiero jakiś czas temu i nie żałuję.
Przepis na bułeczki jest prosty, tylko niestety czasochłonny - trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ale efekt znika po 5 minutach od wyjęcia ich z piekarnika :-)
W moim przepisie jest minimalna ilość cukru, dlatego też bułeczki śmiało mogą jeść osoby chore na cukrzyce.
Składniki:
20- 25 g drożdży
120 g cukru
150 ml mleka
300 g mąki pszennej
300 g mąki kukurydzianej
szczypta soli
120 g masła
5 jajek
rabarbar
Wykonanie:
Drożdże wrzucamy do miski i zasypujemy połową cukru. Mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji.
Mleko podgrzewamy w garnuszku i lekko ciepłym zalewamy nasze drożdże z cukrem, dodajemy 3-4 łyżki mąki pszennej i 3-4 łyżki mąki kukurydzianej. Mieszamy, aż powstanie nam gęsta masa.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 25 minut.
Jajka i resztę cukru dajemy do garnka i mieszając lekko podgrzewamy, uważając, żeby jajka się nie ścięły. Mają być lekko podgrzane.
Tak przygotowane jajka wrzucamy do naszego drożdżowego roztworu, dodajemy mąki i szczyptę soli.
Ugniatamy ręcznie lub robotem, kto jak lubi i może.
Ja robię to ręcznie :-)
Jak już mamy ładnie ugniecione, nie lepiące się do rąk ciasto dodajemy rozpuszczone masło i znowu ugniatamy do połączenia się składników.
I ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut przykrywając ściereczką.
Rabarbar kroimy na drobniutkie kawałki i mieszamy z cukrem.
Następnie z ciasta formujemy babeczki wkładając do środka rabarbar układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
UWAGA: bułki rosną w trakcie pieczenia więc przy układaniu należy zachować spore odległości.
Zrobione bułeczki jeszcze raz na 15- 20 minut przykrywamy ściereczką.
Do nagrzanego piekarnika do tem. 180 - 200 stopni wkładamy bułeczki na ok 20-25 minut.
I już są gotowe do spożycia.
Można je posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO.
już czuję ich smak w ustach - przepysznie wyglądają
OdpowiedzUsuń