Przepis na domową pizzę dostałam jakiś czas temu od mojej przyjaciółki A.
Od tego czasu nie jeden już raz gościła na moim stole i zawsze wychodziła pyszna :-)
(to moja subiektywna opinia)
Jej wykonanie według mnie jest bardzo proste, a efekt bardzo syty.
Polecam jako danie obiadowe lub kolację na ciepło.
Składniki na ciasto na jedną dużą blaszkę:
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
8 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki kukurydzianej
szklanka wody gazowanej
szczypta soli
5-6 łyżek oliwy z oliwek
Do szklanki wody wrzucamy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i mieszamy do rozpuszczenia się składników.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, kukurydzianą, szczyptę soli i 3 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy ugniatanie ciasta dodając wodę z drożdżami.
Jej wykonanie według mnie jest bardzo proste, a efekt bardzo syty.
Polecam jako danie obiadowe lub kolację na ciepło.
Składniki na ciasto na jedną dużą blaszkę:
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
8 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki kukurydzianej
szklanka wody gazowanej
szczypta soli
5-6 łyżek oliwy z oliwek
Do szklanki wody wrzucamy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i mieszamy do rozpuszczenia się składników.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, kukurydzianą, szczyptę soli i 3 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy ugniatanie ciasta dodając wodę z drożdżami.
Wyrabiamy ciasto ok 8 min (dlaczego tyle? nie wiem, A. powiedziała, że tak trzeba to tak robię :-))
Następnie oliwą z oliwek natłuszczamy miskę z ciastem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę celem podwojenia masy ciasta.
Następnie energicznie pięścią uderzamy w ciasto i rozkładamy ciasto na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście rozkładamy sos pomidorowy.
Salami
trzy papryki - zieloną, czerwoną i pomarańczową
Pieczarki
Pomidory, czarne oliwki i przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię oraz tymianek
a, na koniec starty żółty ser
Gotową pizzę wkładamy na 15-20 min do nagrzanego piekarnika 250 stopni termoobieg.
(UWAGA: ważne, żeby piekarnik był dobrze nagrzany przed włożeniem pizzy)
Ja swoją trzymałam 17 minut i gotowe.
SMACZNEGO.
Mmmm pysznie wygląda ! Jadłabym :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :
http://ispassionforlife.blogspot.com/
Paulina polecam do zrobienia :-)
Usuńpozdrawiam.
fajna jest domowa pizza samemu można dobierać dodatki
OdpowiedzUsuńKalinas i obiadek jest, a jak się więcej zrobi to i na kolację starczy :-)
UsuńPo tym poście sama bym teraz taką zjadła;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło,
Mayoume
:-) Mayoume dziękuję i pozdrawiam.
Usuń