Sezon grillowy u mnie rozpoczęty :-)
Uwielbiam zapach i smak pieczonych kiełbasek, karkówki, ziemniaków czy skrzydełek kurczaka.
I właśnie dziś chciałbym Wam przedstawić mój przepis na ostre, pieczone skrzydełka z grilla.
Ich wykonanie jest bardzo proste, a ich smak pyszny szczególnie jeśli ktoś lubi ostrzejsze jedzenie.
Ilość skrzydełek i podudzi z kurczaka przygotowujemy w zależności od liczby biesiadników i apetytów.
Podudzia i skrzydełka myjemy.
Z podudzi ściągamy skóry.
W miseczce przygotowujemy marynatę:
(podaję składniki na 12 podudzi i 12 skrzydełek)
5 łyżeczek papryki czerwonej słodkiej
3 łyżeczki papryki ostrej
5 łyżeczek chili con carne
1 płaska łyżeczki soli
9 łyżek miodu
5 łyżek oliwy z oliwek
pieprz
Wszystkie składniki mieszamy do połączenia.
Następnie nacieramy każde skrzydełko i podudzie naszą marynatą.
Wszystkie mięska wkładamy do jednego naczynia, przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, jednak najlepiej zostawić nasze danie do zamarynowania na całą noc.
Po zamarynowaniu rozpalamy grilla i smażymy nasz posiłek przez ok 45 - 60 minut na wolnym ogniu.
Mięso można zjeść z pieczonymi ziemniakami, sałatką lub chlebkiem.
SMACZNEGO.
Uwielbiam zapach i smak pieczonych kiełbasek, karkówki, ziemniaków czy skrzydełek kurczaka.
I właśnie dziś chciałbym Wam przedstawić mój przepis na ostre, pieczone skrzydełka z grilla.
Ich wykonanie jest bardzo proste, a ich smak pyszny szczególnie jeśli ktoś lubi ostrzejsze jedzenie.
Ilość skrzydełek i podudzi z kurczaka przygotowujemy w zależności od liczby biesiadników i apetytów.
Podudzia i skrzydełka myjemy.
Z podudzi ściągamy skóry.
W miseczce przygotowujemy marynatę:
(podaję składniki na 12 podudzi i 12 skrzydełek)
5 łyżeczek papryki czerwonej słodkiej
3 łyżeczki papryki ostrej
5 łyżeczek chili con carne
1 płaska łyżeczki soli
9 łyżek miodu
5 łyżek oliwy z oliwek
pieprz
Wszystkie składniki mieszamy do połączenia.
Następnie nacieramy każde skrzydełko i podudzie naszą marynatą.
Wszystkie mięska wkładamy do jednego naczynia, przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, jednak najlepiej zostawić nasze danie do zamarynowania na całą noc.
Po zamarynowaniu rozpalamy grilla i smażymy nasz posiłek przez ok 45 - 60 minut na wolnym ogniu.
Mięso można zjeść z pieczonymi ziemniakami, sałatką lub chlebkiem.
SMACZNEGO.
Świetnie ! Poczułam ten zapach i co teraz ?:)
OdpowiedzUsuńSylwia :-) cieszę się, że mój przepis zapach daje :-) proponuję na wieczór zrobić, plus może do tego białe winko?
UsuńAle mi smaka na robiłaś ... a dzis piątek i deszcz pada więc gdzie ja zrobie takie skrzydełka???
OdpowiedzUsuńNieperfekcyjna leje i leje niestety. To może zrób tak: jak już skrzydełka zamarynujesz obtocz je w pokruszonych płatkach kukurydzianych włóż do naczynia żaroodpornego na górę daj masełko i do piekarnika nagrzanego 180 stopni na ok 45 min, powinny wyjść pyszne i chrupiące :-)
UsuńDobry pomysł, tym bardziej, że ja w ogóle na nie mam tej wiosny szansy na grilla, mieszkam w bloku i mój małżonek nie widzi sensu kupowania, stoi w ostrej opozycji. Może na wakacje uda mi się podstępnie zakupić grill ;-)
Usuńdzięki! na prawdę pomysł mi się podoba, wykorzystam :)
Usuńbuźka
Fenomenalne jest to połączenie - uwielbiam i do tego zgłodniałam;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło,
Mayoume
:-) pora obiadowa się zbliża można się pokusić :-)
Usuńpozdrawiam :-)
Wyglądają smacznie, wypróbuje przepis na jutrzejszego grilla :)
OdpowiedzUsuńwuess.blogspot.com
your blog is amazing! i’m impressed by your design & photos!
OdpowiedzUsuńand you outfits deserve separate attention!
everything is magnificent! would you like to follow each other?
will be happy to see you in my blog!
www.dianacloudlet.com
Diana Cloudlet