czwartek, 19 czerwca 2014

Łatwe ciasto z kruszonką i rabarbarem.


Moi Drodzy dziś mam dla Was, prosty, łatwy w przygotowaniu i co ważne smaczny przepis na szybkie ciasto z kruszonką i rabarbarem.
Muszę się przyznać, że rabarbar nie zawsze był moim faworytem w pieczeniu, ale od jakiegoś czasu uwielbiam :-)
 Ponieważ jedna blaszka okazało się za mało, w drugiej blaszce rabarbar zastąpiłam truskawkami.
Oba ciacha nie skromnie napiszę wyszły PYSZNIE.

To do dzieła.
Składniki na jedną blachę.


  
Składniki:
200 g masła miękkiego
150 g cukru
szczypta soli
4 jajka
70 g mąki kukurydzianej
130 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 małe łyżeczki cukru waniliowego

nadzienie: rabarbar lub truskawki

kruszonka:
50 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g masła schłodzonego

Przygotowanie:
masło ucieramy z cukrem


 dodajemy szczyptę soli i cały czas mieszając po jednym jajku



Następnie dodajemy mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników.
Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i wylewamy nasze ciasto.


na ciasto wykładamy umyty i pokrojony rabarbar




  kruszonka - wszystkie składniki łączymy ze sobą ręcznie tworząc kruszonkę.
Kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Temperatura 175 stopni.
Ciasto pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka.
Ciasto wyciągamy do ostygnięcia.
Jak ktoś lubi można ciasto posypać cukrem pudrem.



SMACZNEGO :-)

9 komentarzy:

  1. Właśnie dzisiaj zrobiłam sobie takie ciast tylko, że z truskawkami :) i zaraz znów po niego pójdę bo narobiłaś mi apetytu :)

    www.daariaaa.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Daria to spróbuj jutro z rabarbarem :-) smacznego.

      Usuń
  2. Wygląda baaardzo apetycznie, a do tego rzeczywiście nie jest trudne :) Ja dziś "skręciłam" ucierane ciasto z truskawkami i się zajadam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta popieram trzeba korzystać z truskawek póki jeszcze są :-) smacznego.

      Usuń
  3. Dobrze,że teraz jem bo bym ślinotoku dostała:) podobno owoce nie zapadają się w cieście jeśli je oprószymy mąką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka no właśnie tak myślę, żeby następnym razem tak zrobić :-)

      Usuń
    2. Agnieszka no właśnie next time chyba tak zrobię :-)

      Usuń
  4. Mi też narobiłaś apetytu, na szczęście po drodze do domu mam cukiernię, więc wracając z pracy sobie kupię ;-)
    (Nie raz już wspominałam - wszędzie gdzie się da - o swojej awersji do pracy z ciastem...)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gaja spróbuj może Ci się spodoba, a na pewno będzie smakować, ja w cukierni to najbardziej lubię kupować pyszne, ogromne ptysie :-)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za komentarz :-)
Jeśli podoba Ci się na blogu zapraszamy do obserwacji.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis