Moi Drodzy dziś mam dla Was, prosty, łatwy w przygotowaniu i co ważne smaczny przepis na szybkie ciasto z kruszonką i rabarbarem.
Muszę się przyznać, że rabarbar nie zawsze był moim faworytem w pieczeniu, ale od jakiegoś czasu uwielbiam :-)
Ponieważ jedna blaszka okazało się za mało, w drugiej blaszce rabarbar zastąpiłam truskawkami.
Oba ciacha nie skromnie napiszę wyszły PYSZNIE.
To do dzieła.
Składniki na jedną blachę.
Składniki:
200 g masła miękkiego
150 g cukru
szczypta soli
4 jajka
70 g mąki kukurydzianej
130 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 małe łyżeczki cukru waniliowego
nadzienie: rabarbar lub truskawki
kruszonka:
50 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g masła schłodzonego
Przygotowanie:
masło ucieramy z cukrem
dodajemy szczyptę soli i cały czas mieszając po jednym jajku
Następnie dodajemy mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników.
Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i wylewamy nasze ciasto.
na ciasto wykładamy umyty i pokrojony rabarbar
kruszonka - wszystkie składniki łączymy ze sobą ręcznie tworząc kruszonkę.
Kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Temperatura 175 stopni.
Ciasto pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka.
Ciasto wyciągamy do ostygnięcia.
Jak ktoś lubi można ciasto posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :-)
Muszę się przyznać, że rabarbar nie zawsze był moim faworytem w pieczeniu, ale od jakiegoś czasu uwielbiam :-)
Ponieważ jedna blaszka okazało się za mało, w drugiej blaszce rabarbar zastąpiłam truskawkami.
Oba ciacha nie skromnie napiszę wyszły PYSZNIE.
To do dzieła.
Składniki na jedną blachę.
Składniki:
200 g masła miękkiego
150 g cukru
szczypta soli
4 jajka
70 g mąki kukurydzianej
130 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 małe łyżeczki cukru waniliowego
nadzienie: rabarbar lub truskawki
kruszonka:
50 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g masła schłodzonego
Przygotowanie:
masło ucieramy z cukrem
dodajemy szczyptę soli i cały czas mieszając po jednym jajku
Następnie dodajemy mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników.
Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i wylewamy nasze ciasto.
na ciasto wykładamy umyty i pokrojony rabarbar
kruszonka - wszystkie składniki łączymy ze sobą ręcznie tworząc kruszonkę.
Kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Temperatura 175 stopni.
Ciasto pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka.
Ciasto wyciągamy do ostygnięcia.
Jak ktoś lubi można ciasto posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :-)
Właśnie dzisiaj zrobiłam sobie takie ciast tylko, że z truskawkami :) i zaraz znów po niego pójdę bo narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńwww.daariaaa.com
:-) Daria to spróbuj jutro z rabarbarem :-) smacznego.
UsuńWygląda baaardzo apetycznie, a do tego rzeczywiście nie jest trudne :) Ja dziś "skręciłam" ucierane ciasto z truskawkami i się zajadam ;)
OdpowiedzUsuńMarta popieram trzeba korzystać z truskawek póki jeszcze są :-) smacznego.
UsuńDobrze,że teraz jem bo bym ślinotoku dostała:) podobno owoce nie zapadają się w cieście jeśli je oprószymy mąką:)
OdpowiedzUsuńAgnieszka no właśnie tak myślę, żeby następnym razem tak zrobić :-)
UsuńAgnieszka no właśnie next time chyba tak zrobię :-)
UsuńMi też narobiłaś apetytu, na szczęście po drodze do domu mam cukiernię, więc wracając z pracy sobie kupię ;-)
OdpowiedzUsuń(Nie raz już wspominałam - wszędzie gdzie się da - o swojej awersji do pracy z ciastem...)
Gaja spróbuj może Ci się spodoba, a na pewno będzie smakować, ja w cukierni to najbardziej lubię kupować pyszne, ogromne ptysie :-)
Usuń