czwartek, 17 kwietnia 2014

Jogurtowa BABKA z jagodami.



Nigdy nie piekłam babki, ale jak to w życiu zawsze musi być ten pierwszy raz :-)
Na te Święta postanowiłam upiec babkę, mazurka różanego i sernik migdałowy.
Dziś podejście pierwsze do Babki, jeśli będzie smakować kolejną upiekę w sobotę.
Zaczęło się od poszukiwania odpowiedniej foremki tak zwanego komina.
Okazało się, że kuchnia rodzinna nie jeden skarb ukrywa i tak oto znalazłam wiekowy, piękny komin.

 

 Komin smarujemy dokładnie masłem, odstawiamy i zajmujemy się ciastem.

Składniki:
120 g masła (miękkiego)
200 g cukru
3 jajka
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g jogurtu naturalnego
125 g jagód (świeżych lub mrożonych)
cukier puder wg uznania

Ja całe ciasto robiłam za pomocą thermomixa, ale zwykły mikser też powinien dać radę.
Masło ucieramy z cukrem.


Dodajemy jajka i dalej miksujemy.


 Potem kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jogurt.
Mieszamy do połączenia się składników.


Do wysmarowanej foremki wlewamy na zmianę ciasto z jagodami.
Ja kładłam warstwę ciasta,a potem warstwę jagód.
Miałam mrożone.
Foremka nie powinna być wypełniona po brzegi ciastem, tak 2-3 cm dobrze by było, żeby było widać foremki.
W trakcie pieczenia ciasto rośnie więc ten luz jest mu bardzo potrzebny.



Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika temperatura 180 st. C termoobieg.
Ja piekłam 110 minut.
Patyczkiem można sprawdzić czy ciasto się upiekło, po włożeniu do ciasta patyczek powinien być suchy.
Po upieczeniu otwieramy piekarnik na ok 5 minut nie wyciągając z niego ciasta.
Po wyjęciu odstawiamy Babkę na chwilę, żeby trochę się ostudziła po czym jeszcze ciepłą przykrywamy większym talerzem, odwracamy i mamy naszą Babeczkę.
Posypujemy cukrem pudrem jak ktoś lubi i GOTOWE :-)
Smacznego. 

6 komentarzy:

  1. mniam! <3 Zapraszam także na mojego bloga: http://www.slavko-p.blogspot.com/ Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Dziękuję - oczywiście zajrzę :-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ja też nigdy nie piekłam baby:P Tzn piekłam, ale nie w takiej foremce. W tym roku też będzie to mój pierwszy raz. Will see:)
    http://zycienienabogato.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie dobrze :-) tylko te jogurtowe i z owocami Babeczki dłużej muszą się piec. Ja dziś ogarnęłam jeszcze mazurka różanego z marcepanem i czekoladą oraz sernik z migdałami :-)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za komentarz :-)
Jeśli podoba Ci się na blogu zapraszamy do obserwacji.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis