piątek, 11 kwietnia 2014

Smaczna tarta na słono z szynką szwarcwaldzką i ruccolą.


 O tym, że lubię tarty już wiecie :-)
Wiem, że dużym zainteresowaniem cieszył się przepis na tartę ze szpinakiem i pomidorami, więc dziś chciałabym Wam przedstawić mój nowy przepis na tartę słoną, będący jednocześnie debiutem tej wersji tarty.
Mianowicie tartę z szynką szwarcwaldzką i ruccolą.   


Zaczynamy od ciasta.
Przepis podstawowy.
Ponieważ tym razem biesiadników było więcej - ilość składników została zwiększona razy 3 plus dla smaku i koloru dodałam mąkę kukurydzianą i tak:
  6 jajek
  70 dag mąki pszennej
15 dag mąki kukurydzianej
szczypta soli  
20 dag masła temperatura pokojowa
Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki ugniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Formujemy kulkę i wkładamy ją na 10-15 min do zamrażarki.
Składniki na nadzienie:
ser Mozzarella
szynka szwarcwaldzka
sos pomidorowy
przyprawa włoska
pomidor
ruccola 


Wyciągamy nasze ciasto z zamrażalki i wykładamy albo na brytfance do tart, albo jak ja tym razem na zwykłej blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozwałkujemy równomiernie ciasto, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika do uzyskania ładnego brązowego kolory.
Moja blaszka była tym razem 25 minut temperatura 180 stopni termoobieg.  



 
Na upieczony spód nakładamy po kolei :

Sos pomidorowy


ser mozzarella


pomidora i posypujemy całość przyprawą włoską


szynkę szwarcwaldzką i do piekarnika na 15 minut


Wyciągamy naszą tartę z piekarnika, posypujemy ruccolą i gotowe.




SMACZNEGO :-)

6 komentarzy:

  1. o jeju *.* ale to smakowicie wygląda.... normalnie grzech dla wzroku <3
    jeszcze ruccola coś co kocham i bardzo często jadam <3
    pyszota, ale bym chciała to zjeść....
    aż się głodna zrobiłam , idę coś upichcić,
    smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pauline bardzo mi miło, że podoba Ci się moja tarta :-) była pyszna i bardzo sycąca, polecam wypróbowanie mojego przpisu na pewno będzie Ci smakować.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już kiedyś wspominałam, że z robieniem ciast to u mnie krucho, tak więc nigdy w życiu nie upiekłam tarty, a nawet nie miałam szczęścia, by zjeść ją u kogoś innego. Mimo że jestem taka "stara" tyle rzeczy jeszcze przede mną ;) i to jest plus całej sytuacji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gaja i to właśnie w życiu jest fajne, zawsze można na coś czekać :-) a, co do tarty spróbuj mojego przepisu na pewno Ci wyjdzie :-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. No nie mogę! Moje ślinianki oszalały! Pyszne to musi być! :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarz :-)
Jeśli podoba Ci się na blogu zapraszamy do obserwacji.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis