wtorek, 11 listopada 2014

Duszonki.


Uwielbiam dania jedno-garnkowe.
Bo, są pyszne i sycące.
Dlatego też dziś chciałabym Wam przedstawić mój przepis na najlepsze duszonki na świecie :-)
Moje DUSZONKI.
Fakt, że ich wykonanie zajmuje trochę czasu, ale wierzcie mi ich smak wynagrodzi Wam trudy poniesionej pracy.
To zaczynamy.
 

Składniki (dla 6 osób):
boczek - 40 - 60 dag
liście kapusty
ziemniaki - 2 kg
kiełbasa - 4 -5 sztuki
pieczarki - 30 -40 dag
marchewka 4-5 sztuki
cebula 3-4 sztuki
pomidory 3-4 sztuki
zielona pietruszka 



Przyprawy:
sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek



Wykonanie:
Boczek kroimy w kostkę, skóry z boczku w grube paski.
Liście sałaty sparzamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy, najpierw na pół,a potem w paski.
Kiełbasę, marchewkę, cebulę i pomidory obieramy i kroimy w paski. 
Pieczarki dokładnie myjemy i również kroimy w paseczki.
 Pietruszkę dokładnie płuczemy i kroimy bardzo drobno.



Następnie bierzemy duży garnek i zaczynamy układanie warstwowe zaczynając od skór z boczku, następnie wykładamy dno naszego garnka liśćmi kapusty, lekko solimy, teraz ziemniaczki ponownie lekko solimy, następnie pokrojony boczek i kiełbasę, pieczarki,marchewkę, cebulę, pomidory i całość przyprawiamy.
Solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, bazylią, a na koniec całość posypujemy pietruszką.
Teraz od nowa zaczynamy układanie drugiej warstwy począwszy od ziemniaków.
Po posypaniu pietruszką, nakładamy warstwę ziemniaków, solimy i całość okładamy liśćmi kapusty.
Przykrywamy pokrywką.


Gotowe danie wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni (termoobieg) piekarnika na ok 2 godziny i pieczemy (do miękkości ziemniaków).


Jak się nam ładnie duszonki uduszą, nakładamy na talerze, wszystkie warstwy i zjadamy ze smakiem.
Najlepiej smakują z piwem lub herbatą.
Smacznego :-)

12 komentarzy:

  1. Ja również uwielbiam dania jednogarnkowe,pycha:)
    http://fashionkill4.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka - zawsze to jeden garnek do mycia a nie kilka :-)

      Usuń
  2. mmm, zgłodniałam.
    http://another-pony.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tez kocham takie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi smaczka narobiłaś! aż zgłodniałam!
    rozumiem,że w naczyniu żaroodopornym też można?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna pewnie, że można :-) smacznego.

      Usuń
    2. zapomniałam kupić pieczarki :/

      Usuń
    3. Ania jak masz to daj grzyby mrożone, a jak nie to następnym razem dasz :-)

      Usuń
  5. dawno takiego nie jadłam

    ___________________________________
    paleta cieni w czekoladkowym opakowaniu na
    WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarz :-)
Jeśli podoba Ci się na blogu zapraszamy do obserwacji.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis