piątek, 18 października 2013

Pyszna tarta ze szpinakiem i pomidorem :-)


Uwielbiam tarty.
Uwielbiam od kiedy okazało się, że ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt końcowy bardzo pyszny.
Dziś przedstawiam Wam mój przepis na tartę z szpinakiem i pomidorem, ale jak ktoś nie lubi szpinaku to wystarczy zrobić ciasto i nałożyć na niego to lubimy.
Bo, tarty można jeść i na słodko i na słono :-)

Zaczynamy od składników na ciasto:

2 jajka
22 dag mąki
szczypta soli  
10 dag masła temperatura pokojowa

Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki ugniatamy rączkami do jednolitego połączenia wszystkich składników.
Formujemy kulkę i wkładamy ją na 10-15 min do zamrażarki.



W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
 Potrzebujemy :
1 opakowanie mrożonego szpinaku
3-4 ząbki czosnku
1 opakowanie sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
1 pomidor
starty żółty ser
sól, pieprz, przyprawę włoską

W garnku gotujemy szpinak do całkowitego rozmrożenia, dodajemy wyciśnięty czosnek i ser pleśniowy pokrojony w kostkę, mieszamy i gotujemy do czasu rozpuszczenia się sera i połączenia składników.

Wyciągamy nasze ciasto z zamrażarki i na blaszce rozkładamy ciasto palcami. 
Ja mam taką specjalną do tart zakupioną w IKEA jakiś czas temu za chyba 25 zł jest idealna, bo nie trzeba jej niczym smarować, przed nałożeniem ciasta i bardzo łatwo się ją myje :-)
Jeśli nie macie blaszki do tart to w formie do pieczenia ciasta też można ją upiec, tylko uprzednio wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
Aby ciasto nam za bardzo nie urosło nakłuwamy je na całej powierzchni widelcem. 

Następnie wkładamy nasze ciasto do rozgrzanego piekarnika na 12 min temperatura 180 stopni termoobieg.
W tym czasie możemy sobie sparzyć i obrać ze skóry pomidora i pokroić go w talarki.

 
 Po 12 minutach wyciągamy podpieczone ciasto i kolejno nakładamy na niego - szpinak


 pomidora i posypujemy solą, pieprzem i przyprawą włoską

 starty żółty ser


i znowu wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.


 Wyciągamy i gotowe :-)
Smacznego.

13 komentarzy:

  1. :) cieszę się że przedstawia sie smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! Już wiem co jutro upichcę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja uwielbiam pomidory i żółty ser, więc przepis dla mnie jakznalazł :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. swietny przepis moja tarta wyszla cudnie

    OdpowiedzUsuń
  5. dziś zrobiłam, baaaaaaardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak można wyrabiać ciasto kruche z masła o temperaturze pokojowej? Podstawowy błąd! Wszystko ma być zimne. Masło z mąką szatkujemy nożem, następnie dodajemy pozostałe składniki i jak najszybciej wyrabiamy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Każdy ma inną metodę. Ja robię z masła o temperaturze pokojowej i wychodzi mi bardzo dobre ciasto i tarta :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za komentarz :-)
Jeśli podoba Ci się na blogu zapraszamy do obserwacji.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...