Wiosna już za chwilę, a ja czuję się jak Miś, który jedynie o czym marzy to zapaść w długi, zimowy sen.
Jestem permanentnie zmęczona i śpiąca, dlatego też nie mam ani sił, ani chęci na wymyślne czy pracochłonne obiady.
Ma być za to szybko, smacznie i do syta - potrzebuję przecież sił, na dobry odpoczynek :-)
Makaron z krewetkami to jedno z tych dań, które spełnia powyższe wymagania, dodatkowo jest to jedna z moich ulubionych propozycji obiadowych.
Składniki:
makaron spaghetti
krewetki białe lub tygrysie
3-4 ząbki czosnku
mała czerwona papryka
pietruszka zielona
masło
oliwa z oliwek
olej
sól
pieprz
papryka w proszku czerwona słodka i ostra
Sos
Na patelni podgrzać ok 6 łyżek oliwy z oliwek plus 1 łyżkę masła.
Czosnek pokroić na cienkie plasterki i wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą i masłem, podsmażać ok 3-4 min mieszając.
Zmrożone krewetki włożyć do miski i zalać przegotowaną ciepła wodą, po 2-3 min odcedzić na sitku, ściągnąć ogonki i wrzucić do podsmażonego czosnku.
Smażyć ok 3-4 min mieszając.
Paprykę sparzyć, pokroić w cienkie paski i dodać do krewetek i czosnku, całość, ciągle mieszając smażyć ok 5-7 min.
Dodać dużą łyżkę masła i przyprawy, sól, pieprz, obie papryki i wymieszać.
Przyprawy dodaję wg własnego smaku.
Czasem więcej papryki ostrej czasami słodkiej.
Można dodać też 1 łyżkę miodu.
W osobnym garnku ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron wyłożyć na talerz, dodać krewetki z sosem, posypać pietruszką zieloną i energicznie wszystko razem wymieszać.
SMACZNEGO.
ja dzisiaj robiłam makaron ale kurczakiem i suszonymi pomidorami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krewetki, z pewnością ta potrawka by mi zasmakowała! :)
OdpowiedzUsuńKrewetki są super :) z chęcią spróbuję Twojego przepisu
OdpowiedzUsuń