Już są.
Już się pokazały :-)
Dynie.
Muszę się przyznać, że dopiero niedawno zawarłam znajomość z tym warzywem, a, że bardzo lubię kremowe zupy postanowiłam i dyni dać szansę w tym temacie.
Zupa krem dyniowa wyszła pysznie więc już nie jeden raz gościła na moim stole.
Oto jej składniki:
dynia (zależy od wielkości, ale tak ok 30 dag)
cebula 1 mała
czosnek 3-4 ząbki
ziemniaki 2-3 sztuki
masło 1-2 łyżki
marchewka 1 sztuka
pomidor 1 duży
kostka rosołowa
gałka muszkatołowa
świeża pietruszka
sól
pieprz
Przygotowanie:
cebulkę drobno kroję i podsmażam na maśle w dużym garnku- jako, że nie jestem fanką brudzenia wielu garów w związku z tym od razu gotuje w jednym, dużym garnku.
Dodaję trochę wody i pokrojony drobno czosnek.
Podsmażam na złoty kolor.
Następnie dodaję ziemniaki obrane i pokrojone, marchewkę i dynię, wszystko pokrojone na małe kawałki.
Smażymy przez chwilkę po czym dodajemy wody tyle, żeby zakryć wszystkie składniki i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kawałki, dodajemy kostkę rosołową (można ją zastąpić udkiem lub nóżką z kurczaka, ale wtedy dodajemy mięsko równo z ziemniakiem, dynią i marchewką).
Następnie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową jej ilość zależy od tego jak mocny aromat i smak chcecie uzyskać, ja, że lubię jej zapach daję ok 3/4 małej łyżeczki.
Proponuję najpierw dać mniej tej przyprawy, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Jak już wszystko się ugotuje miksujemy.
Ja przelewem zupę do thermomixa miksuję 30 sekund na obrotach 5-7 i przelewam do miseczek.
Kroję drobno zieloną pietruszkę i sypię na wierzch.
Krem można jeść sam, albo np. z groszkiem ptysiowym.
Smacznego :-)
Zupa krem dyniowa wyszła pysznie więc już nie jeden raz gościła na moim stole.
Oto jej składniki:
dynia (zależy od wielkości, ale tak ok 30 dag)
cebula 1 mała
czosnek 3-4 ząbki
ziemniaki 2-3 sztuki
masło 1-2 łyżki
marchewka 1 sztuka
pomidor 1 duży
kostka rosołowa
gałka muszkatołowa
świeża pietruszka
sól
pieprz
Przygotowanie:
cebulkę drobno kroję i podsmażam na maśle w dużym garnku- jako, że nie jestem fanką brudzenia wielu garów w związku z tym od razu gotuje w jednym, dużym garnku.
Dodaję trochę wody i pokrojony drobno czosnek.
Podsmażam na złoty kolor.
Następnie dodaję ziemniaki obrane i pokrojone, marchewkę i dynię, wszystko pokrojone na małe kawałki.
Smażymy przez chwilkę po czym dodajemy wody tyle, żeby zakryć wszystkie składniki i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kawałki, dodajemy kostkę rosołową (można ją zastąpić udkiem lub nóżką z kurczaka, ale wtedy dodajemy mięsko równo z ziemniakiem, dynią i marchewką).
Następnie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową jej ilość zależy od tego jak mocny aromat i smak chcecie uzyskać, ja, że lubię jej zapach daję ok 3/4 małej łyżeczki.
Proponuję najpierw dać mniej tej przyprawy, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Jak już wszystko się ugotuje miksujemy.
Ja przelewem zupę do thermomixa miksuję 30 sekund na obrotach 5-7 i przelewam do miseczek.
Kroję drobno zieloną pietruszkę i sypię na wierzch.
Krem można jeść sam, albo np. z groszkiem ptysiowym.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękujemy za komentarz :-)
Jeśli podoba Ci się na blogu zapraszamy do obserwacji.